image_463

Keď sa Maria a AJ dozvedeli, že ich dieťa Lucas sa narodí s exencefáliou, neočakávali, že sa dožije narodenia. Tento stav je totiž považovaný za smrteľný, pretože mozog rastie mimo lebky. (Poznámka: anencefália je chýbajúci mozog, najmä predný mozog a mozoček; kosti lebečnej čiapky nie sú vytvorené. Naopak exencefália je nedostatok kostí lebečnej čiapky; mozog je pokrytý len mäkkými mozgovými blanami.)

„Keď sme sa rozhodli, že ho porodím, hazardovali sme s tým, že nám zostane len pár minút na to, aby sme si ho mohli podržať,“ povedala Maria pre WNDU. „Teraz už má dva roky.“ Lucas sa totiž vzoprel šanciam a stal sa prvým známym dieťaťom, ktoré prežilo tento stav.

Podľa spoločnosti Hackensack Meridian Health je „exencefália spôsobená zriedkavou chybou neurálnej trubice. To znamená, že vyvíjajúci sa mozog je v maternici vystavený plodovej vode a ďalším komplikáciám.“ Keďže doposiaľ nebolo známe, že by tento stav niekto prežil, rodina Santa Maria sa v čase pôrodu pripravila na Lucasovu smrť. Privítali ho ich ostatné deti, mali k dispozícii fotografa a kontaktovali pohrebný ústav.

Lucas mal však iné plány. V skutočnosti sa Lucas aj napriek vypukline na hlave zdal byť zdravým novorodencom, ktorý dýchal a jedol sám. Keď lekári videli, že Lucas pôrod prežil, rýchlo sa pripravili na prevratnú operáciu.

„Museli sme doslova vymyslieť operáciu,“ povedal Dr. Timothy Vogel, detský neurochirurg v Detskej nemocnici Josepha Sanzaniho. „Neexistoval žiadny plán ani literatúra, ktorá by hovorila, ako to napraviť.“ Doktor Vogel opísal zákrok v rozhovore pre WNDU: „Vytvorili sme mu skalp. Potom sa stalo to, že vrstvy mozgu skutočne vytvorili kosť. Takže sa mu podarilo vytvoriť kosť okolo veľkej časti lebky.“

Maria už predtým hovorila o tom, ako jej v 12. týždni tehotenstva s Lucasom diagnostikovali exencefáliu. Uviedla, že lekári jej dali niekoľko možností, ako postupovať. „Nikdy predtým som neuvažovala o umelom ukončení tehotenstva,“ povedala. „A zrazu som bola vystrašená a smutná. Bola som nútená sama premýšľať o tom všetkom. Ale jednoducho som vedela, že potrat nie je niečo, čo by som chcela urobiť.“

Vďaka inováciám lekárov a ochote jeho rodičov povedať „áno“ životu má teraz Lucas dva roky, čo je skutočný lekársky zázrak. „Vždy hovoríme, že Boh má pre každého nejaký plán, a myslím, že pre Lucasa a pre nás mal niečo väčšie,“ povedal AJ.

Maria hovorí, že hoci je Lucasova budúcnosť neznáma, cíti sa požehnaná za čas, ktorý už spolu prežili. „Keď sa pozeráme na budúcnosť, je trochu desivé uvedomiť si, že toho zrejme zo zdravotného hľadiska už veľa neurobí. Ale potom si vždy uvedomím, že z lekárskeho hľadiska tu nemá byť.“

Zdroj: Liveaction.org, autor: Bridget Sielicki, preklad: Martina Bednáriková

Odber noviniek

Pripojte sa k našej iniciatíve! Prihláste sa na odber noviniek, modlitieb a zamyslení a pomôžte meniť atmosféru v našej krajine.

V zmysle Zákona 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov vyplnením registračného formulára súhlasíte so spracovaním uvedených osobných údajov za účelom zasielania noviniek a aktualít kampane 40 dní za život.